Lina-Ge mig nåt som tar mig någonstans

Filosofen Kierkegaard ansåg att det vi förstår med förnuftet är helt oväsentligt jämfört med vad vi tror..

Förklaring:
Vi vet helt säkert att 8+4=12, det är ett exempel på såna där "förnuftsanningar". Men ska vi ta med dem i våran aftonbön? Eller kommer vi att fundera på dem när vi ligger för döden? Nej, sådana sanningar är kanske både objektiva och allmängiltiga, men just därför är de också fullkomligt ointressanta för den enskildes existens.


Du kan inte veta om en människa har förlåtit dig, när du gjort någonting dumt. Och just därför är det existensiella viktigareför dig. Det är en fråga som du har ett levande förhållande till. Du kan inte veta om en annan människa tycker om dig. Det är bara nånting du kan tro eller hoppas på. Men frågan är viktigare för dig än vetenskapen om vinkelsumman i en triangel är 180 grader, och man står ju inte och funderar på "orsakslagen" eller "åskådningsformerna" när man får sin första kyss.

Om man vill hålla fast i tron, så måste man hela tiden försöka hålla kvar den objektiva ovissheten, att man i den objektiva ovissheten befinner sig på 70 000 famnars djup men ändå tror.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0